Пожелаването на някого да му се случи зло е престъпление в Италия. Така излиза от неотдавнашна присъда на Касационния съд в Рим, за която съобщи вестник „Стампа“.
Според нея е престъпление пожеланието „да се разболеят от рак“, изречено от италианец към двама негови познати, след разпалена дискусия в град Тревизо. Касационният съд се аргументира с това, че проклятието е било отправено с особена омраза от страна на обвиняемия.

Един от двамата, към които е било адресирано проклятието, загубил жена си заради тумор малко след случилото се. Затова и решението на двамата да заведат дело срещу „донеслия“ им нещастие италианец.

Съдия от Тревизо първоначално постанови, че изреклият тежките думи е виновен за оскърбление. Впоследствие обаче съд на втора инстанция постанови, че въпреки че става въпрос за лоша фраза, която разкрива тоталната липса на хуманност от страна на изреклия я, тя не обижда хората, към които е била отправена.

Впоследствие двамата се отнесоха до Касационния съд в Рим, който постанови, че те имат право и че проклятието е било изречено с особено презрение и е унижение не само за моралните качества, а и за социалната стойност на даден индивид. /ПронтоСофия