Италия и Швейцария се готвят да променят границата си заради световното затопляне, довело до стопяване на ледниците. В резултат на това много от тях са се отдръпнали по върховете, променяйки профила им и изменяйки напълно линиите, по които допреди години са минавали границите между двете страни.
Много скоро италианската и швейцарската бюрократична система ще задействат промяната на границите, съобщи вестник „Република“.
Тя ще стане посредством назначаването на специални технически комисии от страна на Военния географски институт от Флоренция и на Swisstopo - Федералната картографска агенция от Берн.
Те установиха, че стопяването на ледниците между Италия и Швейцария е толкова значително, че легалните граници не отговарят на реалните. Заради това и италианският парламент, по предложение на външния министър Франко Фратини, се подготвя да оторизира дейността на смесената комисия, която да промени границите.
„По-рано границите се установяваха с оръжие, а сега - с експерти“, каза депутатът от Демократическата партия Франко Нардучи.
През 70-те години на миналия век беше променена и друга граница между двете страни - в Бродега, за да бъде постоена магистралата Комо-Лугано.
В продължение на хилядолетия природата беше тази, която налагаше законите си на човека. След това обаче беше той този, който започна да променя природата и да налага законите си. Това доведе и до обрат в нея, тъй като беше променено течението на реките, бяха пробити планини, бяха отместени или дори изградени цели острови.
В резултат на всичко това природата сега отново си отмъщава, налагайки промяна на законите, наложени от човека, коментира вестник „Република“. /Pronto Sofia