Призивът на турския президент Реджеп Ердоган за отказ от долара и еврото и за ползване на местната лира намери подкрепа сред бизнеса. Гробар обеща безплатни паметни плочи срещу доказателство за обмяна на валута, предаде БГНЕС.
„Обменяш доларите си за турски лири - получаваш безплатна надгробна плоча", обяви предприемач от бизнеса с мраморни блокове в Бурса. Цехът на Енес Алан е в квартал в централната част на града, населен със стотици хиляди изселници от България, предимно от Кърджалийския регион. Алан и баща му веднага реагираха на настояването на премиера Ердоган за подкрепа на турската икономика чрез игнориране на чуждата валута.

Те предлагат на всеки местен да обмени 2000 долара срещу турски лири, да им представи фиша като доказателство, а в замяна предоставят безплатен надгробен камък на стойност 750 лири и като съпътстваща екстра фирмата осигурява монтирането му. В халето на цеха на всеки от гробищните модели е поставена и табела с новото указание за даренията, пише в."Хюрриет". „Длъжни сме да ползваме националната си валута за всичко, особено след опита за преврат от 15 юли, това е начинът да се преборим. Ще подаряваме надгробни плочи на всеки, който ни покаже разписка за обменени 2, 3, 5 хиляди долара и няма да вземаме стотинка.

Това можем, това работим, дано и други колеги вземат пример от нас и се включат в нашата кампания", казва Енес Алан, според когото начинанието му е посрещнато особено радушно от местните жители. Няколко души вече са се отзовали и представили на фирмата му разписки за обменените долари, но сърце не им дало да се облагодетелстват от безплатните плочи. Управите на няколко от големите търговски центрове в Анкара и Истанбул обявиха, че вече няма да приемат наемите в чужда валута, а само в турски лири.

Турската Дирекция по вероизповеданията (Диянет) съобщи на сайта си, че таксите за Хадж (поклонението в Мека) и за Умра (малките поклонения) няма да се събират в долари, а в турски лири. Лирата удари дъното, доларът и еврото достигнаха рекордно високи стойности спрямо нея, а през последните няколко дни президентът Ердоган при всичките си публични прояви настоя за отказ от чуждестранна валута. Той заяви, че вече е договорено ползването на турската лира при външно-търговския обмен с Русия, Китай и Иран.