Проституцията на обществените места в Италия ще бъде наказвана със затвор. Той заплашва както упражняващите я, така и клиентите. Така предвижда одобрения от италианското правителство проектозакон, предложен от министрите на равните възможности и на вътрешните работи Мара Карфаня и Роберто Марони.
Проститутките и клиентите им ще рискуват в бъдеще затвор от 5 до 15 дни, както и глоба до 3000 евро.

Под ударите на закона обаче няма да попадат жените, които чрез насилие и заплахи са принудени да упражняват проституция.

Проституцията по принцип ще продължи да не бъде престъпление. Като такова ще бъде смятано само упражняването й на открити места като паркове, улици, градини.

Експлоататорите на непълнолетните проститутки ще рискуват затвор от 6 до 12 години и глоби от 15 000 до 150 000 евро, предвижда още проектът.

„Забраняването на проституцията на улицата означава да се подтикват упражняващите я към апартаменти и затворени помещения, където експлоатираните ще бъдат още по-експлоатирани, тъй като ще бъдат извън контрола на органите за сигурност“, коментираха различни италиански асоциации за защита на правата на проститутките. /ПронтоСофия