Стачна вълна срещу правителството на Владимир Путин заля през уикенда Русия от Москва до Владивосток, отбелязва Ройтерс. Вдигането на митата за внос на автомобили и неспособността на премиера Владимир Путин да овладее инфлацията и девалвацията на рублата изкараха десетки хиляди руснаци на протест срещу кабинета, отбелязва Би Би Си. В отговор прокремълската "Единна Русия" организира антипротест, като изкара хиляди свои поддръжници в подкрепа на антикризисните реформи на правителството.
Въпреки това във Владивосток, Екатерининбург, Томск и други градове десетки руснаци изразиха недоволството си от икономическите действия на Путин и поискаха той да отмени вдигането на митата за внос на западни автомобили. Във Владивосток 3000 души подкрепиха митинга на опозиционната Комунистическа партия срещу правителството. За разлика отпреди месец този път не се стигна до сблъсъци с полицията, но в Москва полицията задържа около 40 членове на Националболшевишката партия, сред които и техният лидер Едуард Лимонов.
Западни кореспонденти съобщават, че за пореден път маскирани хулигани са нападнали митинга на бившия шампион по шах и критик на Кремъл Гари Каспаров. В Москва лидерът на комунистите Генадий Зюганов обвини управляващите, че използват кризата за прикритие на банкрутилата си политика. "Кризата не е в икономиката, а в главата на Путин", обяви Зюганов. Лидерът на руските националисти Владимир Жириновски отново обяви, че само неговата партия може да спаси Русия.
Нагнетяването на социално напрежение показва, че властта се изплъзва от ръцете на без съмнение най-силния политик в страната - Путин, коментира "Сънди телеграф". Според изданието на премиера ще му е трудно да запази позиции на фона на кризата, непрекъснато падащите цени на петрола и девалвацията на рублата. Само преди година никой не искаше да протестира срещу Путин, но днес мнозина започват да се замислят за бъдещето на Русия, коментира Би Би Си.
Междувременно стана известно, че Британският съвет в Русия може отново да заработи, след като през декември 2007 г. беше принуден да затвори своите 15 регионални представителствата в Русия.