Процесът срещу задържаните в Турция по случая "Ергеникон" ще започне на 20 октомври в съда в Истанбул, съобщиха световните агенции и турските медии. Съд в турската столица прие днес иска на прокуратурата за започване на процес.
Обвинителният акт срещу 86 души, сред които двама генерали от запаса, политици, журналисти и бизнесмени, съдържа 2500 страници. Те се обвиняват в създаването на терористична организация, която е искала, предизвиквайки хаос в страната, да свали правителството на Реджеп Таип Ердоган, което твърдите привърженици на светския ред обвиняват в ислямистка дейност.

Сред обвиненията са още: членство във и подпомагане на въоръжена терористична организация, опит чрез насилие и терор да бъде свалено правителството на Турция или да му бъде попречено да изпълнява задълженията си, подстрекаване на народа към въоръжен бунт срещу правителството, сдобиване с тайни документи, свързани с държавната сигурност, събиране на лични данни, подстрекаване към неподчинение в армията, предизвикване на чувства на мъст и враждебност сред народа и др.

От обвинителния акт става ясно, че "Ергеникон" няма връзка с Турските въоръжени сили и с Националната разузнавателна служба (МИТ), но е във връзка с "Хизбула".

Прокуратурата има също доказателства, че организацията е подготвяла през 2005 г. атентат срещу тогавашния командващ сухопътните сили генерал Яшар Бююканът, че е планирала покушения срещу членове на Върховния съд, срещу журналиста Фехми Кору и писателя нобелист Орхан Памук, както и атаки срещу съоръжения на НАТО.

Дело на "Ергенекон" е и нападението срещу Държавния съвет (най-висшата административна съдебна инстанция в Турция), при което загина един съдия, а други четирима бяха ранени.

Разследването на крайно националистическата престъпна организация продължава вече повече от година, а някои от задържаните се намират в затвора от месеци, като обвинения срещу тях бяха повдигнати едва наскоро.

Последната вълна от арести беше в сряда, когато полицията задържа 26 души, сред които един журналист и високопоставен представител на малката националистическа Работническа партия, чийто лидер вече е в затвора.
За задържаните в последно време ще бъде издаден допълнителен обвинителен акт, щом бъде приключено цялостното разследване, съобщи прокуратурата. От всички 86 обвинени, 48 души се намират в затвора в очакване на процеса срещу тях.

Смята се, че "Ергенекон" се е стремяла да тласне страната към хаос, преди да изпълни същинската си цел - преврат срещу правителството на премиера Реджеп Таип Ердоган, което има ислямистки корени.

Планът предвиждал организирането на митинги, чрез които да бъдат провокирани въоръжени сблъсъци и насилие, както и извършването на серия атентати срещу видни турски личности.

Опозицията обвинява правителството, че е организирало арестите миналия месец, за да отвлече вниманието от съдебното дело срещу управляващата партия, обвинена в подкопаване на светския режим. /Нетинфо.бг