Над половината от европейците искат имиграцията от мюсюлманските държави да бъде забранена. Това сочат резултати от социологическо проучване, проведено от британския аналитичен център „Чатъм хаус”.
Допитването разбива мита за толерантна към мюсюлманите Европа. То е направено преди влизането в сила на указа на президента на САЩ Доналд Тръмп, който прекрати издаването на визи за лица от 7 мюсюлмански държави.

Според „Чатъм хаус” изследването хвърля светлина върху реалното мнение на европейците за имиграцията от държави, където мнозинството изповядва исляма.

Резултатите „изненадват и отрезвяват. Те показват, че общественото недоволство от имиграцията от предимно мюсюлмански държави не се ограничава с електората на Тръмп, а е широко разпространено”.

Анкетирани са били граждани на 10 европейски държави – Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Великобритания, Унгария и Полша.

Средно 55% от европейските граждани са за забрана на миграцията от мюсюлмански държави. Това важи за 8 от 10-те държави, в които е проведено допитването.

Най-голям процент, подкрепящи забраната има в Полша – 70 на сто. В Австрия са 65%, в Германия – 53%, в Италия – 51 на сто.
Най-малко привърженици забраната има в Испания – 41% и във Великобритания – 47 на сто.

Преобладаващата част от подкрепящите евентуална забрана на имиграцията от мюсюлмански страни са на възраст над 30 години и нямат висше образование.