Полицейското управление на Чикаго години наред прекомерно използва силови методи, нарушавайки конституционните права на местните жители, се казва в проучване на министерството на правосъдието на САЩ, оповестено днес, предадоха ДПА и АП.
Проблемите в поведението на полицията се коренят в слабата подготовка, системни недостатъци и липсата на задълбочено разследване на случаите на употреба на сила, се отбелязва в него. Резултатът е дефицит на доверие между гражданите и полицията и на отчетност. Това е лошо не само за жителите на града, но и за самите полицаи, много от които се опитват да вършат работата си безопасно и ефикасно, отбеляза на пресконференция в града днес министърката на правосъдието на САЩ Лорета Линч.

Проучването е предприето по нейно лично указание и е продължило повече от година. То включва случаите на употреба на сила, и в частност преглед на неравнопоставеността на полицейските реакции на расова основа, както и отношението на полицейските служители към оплакванията на гражданите и действията им при улични безредици. Документирани са над 170 случая на стрелба от полицаи. 

"Един от моите приоритети като министър на правосъдието е да гарантирам, че всеки американец получава полицейска защита в рамките на закона, по адекватен и прозрачен начин", каза Линч на пресконференция, представяйки резултатите от проучването. "За съжаление, твърде много граждани на този горд град не са получили такава полицейска закрила", посочи тя. 

Министерството и градските власти ще сключат споразумение за преодоляване на тези недостатъци, което ще бъде подкрепено със съдебни мерки, добави Линч. 

Чикаго - третият по големина град в САЩ, е залят от вълна от насилие, включваща хиляди случаи на стрелба с огнестрелно оръжие и над 700 убийства през миналата година, посочва ДПА.