Европейската комисия е силно обезпокоена от атентата срещу кортежа на полския и грузинския президент край Южна Осетия. Докато Грузия е убедена, че зад атентата стои Русия, Москва отрича упреците и ги нарича провокация, посочва Дойче веле.
Пикантното в този случай е, че конвоят на грузинския президент Саакашвили и полския му колега Лех Качински е бил навлязъл през нощта в зоната за сигурност. Има много неизвестни и разпространените от руската телевизия кадри също не дават отговор на въпроса какво точно се е случило през нощта срещу понеделник край границата между Грузия и Южна Осетия.
За грузинската страна обаче случаят е ясен: руски войници са открили огън по президентския конвой. Още същата нощ двамата президенти се изправиха пред пресата.
Саакашвили обвини руската страна в това, че е нарушила споразумението за примирие, извършвайки варварски акт.
Качински от своя страна поясни: "Чухме стрелба от картечници, която идваше от около 30 метра разстояние. Не мога да кажа накъде беше насочена тази стрелба: във въздуха или към конвоя. Всичко това обаче показва, че така нареченият мирен план за Кавказ е все още далеч от реалността. Ще информирам за това ЕС", заяви полският президент Лех Качински.
Нямаше еднозначен отговор на въпроса защо двамата президенти са влезе в зоната, която е все още несигурна. Селото, в което Саакашвили и Качински са искали да се срещнат с бежанци, е в окръг Ахалгори, за който след войната претендира Южна Осетия. Непризнатото от Грузия южноосетинско правителство заяви, че не негови войници са стреляли по президентския конвой. "Става дума за грузинска пропаганда", твърди Южна Осетия. Сътрудници на тайните служби обясниха, че атентатът носел ясния подпис на Саакашвили.
Борис Атоев, шеф на южноосетинското разузнаване е категоричен: според него става дума за целенасочен опит за дестабилизиране, извършен от Грузия: "Конвоят, който се състоеше от 30-на коли приближи границата. Появи се спор между граничарите и хората, които слязоха от първата кола. Те заявили, че са от конвоя на грузинския президент и че искат да стигнат до Ленингори. Но това селище се намира на територията на Южна Осетия и затова граничарите не пропуснали конвоя", обяснява шефът на южноосетинските тайни служби.
Москва също отхвърли обвиненията за това, че са стреляли руски войници. Руският външен минтистър нарече обвиненията провокация, която не се случва за първи път. Интересна беше реакцията на председателя на полския парламент. Той призова да не се избързва с критиките спрямо Русия и да се предприеме разследване на случая. /БЛИЦ