Появиха се първите сателитни снимки на щетите на украинския черноморски Змийски остров в резултат на руски военни удари. На снимката се вижда и руски военен кораб, закотвен край острова, съобщава UNIAN.

Изображението, направено в неделя от Maxar Technologies, е първото ясно изображение на острова, откакто беше бомбардиран в началото на руската инвазия в Украйна, съобщи CNN.

Погребан от Зеленски украински граничар разказа какво всъщност се е случило на Змийския остров ВИДЕО

Корабът, който се намира в открито море, е идентифициран като голям десантен кораб от клас Ropucha.


Битката за Змийския остров

На 24 февруари властите съобщиха, че руските сили са превзели украинския черноморски Змийски остров, като според съобщенията са убити 13 граничари.

Два руски военни кораба се приближиха до острова, крайцерът "Москва" и патрулната корвета "Василий Биков", и предложиха на бойците от Измаилския граничен отряд, които бяха разположени на острова, да се предадат. Те отказаха.

Пълен шаш: Погребаните от Зеленски герои граничари от Змийския остров, възкръснаха при руснаците в Севастопол ВИДЕО

Според запис на радиодиалог между тях украинските граничари са получили съобщение: „Аз съм руски военен кораб. Предлагам да сложим оръжие и да се предадем, за да избегнем кръвопролития и неоправдани жертви. В противен случай ще бъдете бомбардирани и нападнат. Как разбрахте, рецепция?". На което получиха отговор, отишъл до хората: „Руски кораб, върви майната му“.

По-късно се появи информация, че защитниците на Змейни може да са живи, държани в плен от руските нашественици.