На 13 януари 2017 г. американската гражданка Мария Доме, родена в руски затвор в Сибир, завърши обучението си в лагер за новобранци и получи статут на морски пехотинец. Заедно с 18-годишната Доме завършили обучение още три жени. Съобщението е на Task and Purpose.
Според изданието, сега девойката ще продължи обучението си в пехотна школа(United States Marine Corps School of Infantry). Тя е мотивирана от любов към предизвикателствата и желание да спомогне за спиране на ИД.

Мария и нейният брат Николай са родени в сибирски затвор, където майка им изтърпявала присъда, и живели там първите си две години до смъртта на майка си. След това са преместени в детски дом в Москва, където след две години са взети от приемно семейство в Ню Йорк.
 
Животът й в САЩ също не бил безоблачен, въпреки доброто семейство, в което попаднала. Нейните връстници в училище често издевателствали над нея, че е родена в руски затвор от майка-престъпничка.
 
Затова още от малка на Мария се научила да отстоява достойнството си. Момичето се занимавало с различни видове спорт и единоборства, включително ММА. Според нея, именно ММА я научило да не дава воля на гнева си, тъй като това довежда до глупави грешки. Способността да запазва спокойствие не веднъж помагала на момичето.
 
Когато навършила 12 г., тя станала волонтер (доброволец) по събиране на средства на организация за борба с рака. По време на един работен ден Мария видяла група морски пехотинци по време на физическа тренировка. Тогава тя разбрала, че иска да е сред тях. Тя вече била свикнала да се бие, харесвало й да го прави и била убедена, че ще й стигнат моралните и физическите сили за такава работа.
 
Сега на Мария Доме й се иска професията на морския пехотинец да стане по-популярна сред девойките, за да разберат, гледайки нея и трите й колежки, че не е необходимо да имаш Y-хромозома, за да станеш морски пехотинец.
 
Превод и редакция: БЛИЦ