Британският крал Чарлз III представи първия си завършен официален портрет след коронацията си в Бъкингамския дворец, а социалните медии бяха залети с мемета и шегички, в които го оприличават с герои от "Междузвездни войни" и други популярни филми, съобщава "Дейли Мейл".

Картината, дело на известния художник Джонатан Йео, е поръчана през 2020 г., за да отпразнува 50-те години на тогавашния принц на Уелс като член на Компанията на драперите (The Drapers' Company).

Той изобразява Негово Величество облечен в униформата на Уелската гвардия, от която той е произведен в полковник през 1975 г.

Червените тонове, покриващи по-голямата част от платното, са част от характерния стил на Йео и могат да се видят в другите му портрети, включително един на кралица Камила от 2014 г., който е доминиран от нюанси на синьо.

Размерът на платното - приблизително 8,5 фута на 6,5 фута в рамка - беше внимателно обмислен, за да се вмести в архитектурата на залата на компанията - Drapers' Hall, и в контекста на картините, до които в крайна сметка ще виси.

Йео имал четири срещи за позиране с краля, първата от които когато Негово Величество беше принц на Уелс през юни 2021 г. в Хайгроув, а по-късно в Кларънс Хаус.

Фенове на научната фантастика обаче посочиха, че кралят е бил „Хан Соло“ от сцена от „Междузвездни войни: Империята отвръща на удара“, в която космическият пират е замръзнал в карбонит, поради червения нюанс, покриващ тялото на Чарлз в картината.

Портретът беше оприличен и на злодея от „Ловци на духове 2“, Виго Карпатски, средновековен тиранин от 17-ти век, чийто призрак се всели в собствения му портрет.

Други пък заподозряха нещо много по-злокобно зад картината: "Художникът казва: „Това разкрива човечността в него“. Изглежда ми демонично! Направих го огледален и в центъра също има много странна форма".

На някои картината им заприлича като на залята с нещо от движението "Спрете добива на петрол", което често атакува произведения на изкуството. 

Превод и редакция: БЛИЦ