Чипсът може да бъде причина за сериозни заболявания на сърцето, предупреждават полски медици, защото съдържа голямо количество акриламид – вещество, влизащо в състава на много от печените и пържени продукти, предлагани на пазара.
Всеки ден участниците в експеримента са получавали голямо количество чипс, съдържащо 157 микрограма акриламид. Резултатите на кръвните им изследвания са показали съществено повишаване на нивото на вредни вещества, увеличаващи риска от сърдечни заболявания.

“Всеки ден в организма на човека попадат средно от 20 до 30 микрограма акриламид. За да се намали това количество трябва да се “намали употребата на пържени картофи и чипс и те да бъдат заменени с плодове, зеленчуци, постно месо, млечни и зърнени продукти”, съветва Мери Ан Джонсън, представител на Американската общностна диетолозите в коментар за изследването, цитиран от Ройтерс. /здраве.bg