На 11 март 2004 година в 4 влака в испанската столица избухват 10 мощни експлозии. Защо някои са готови да се жертват в името на идеали и системи, отхвърляни от обществото? Защо невзрачният съсед изведнъж става терорист?
Ислямистите, които организират терористични атаки в Европа, не са просто фанатици, дошли отдалеч, се казва в материал на Дойче веле. Те живеят сред нас от години. Това стана ясно след атентатите в Лондон и Мадрид, както и след нападението срещу холандския режисьор Тео ван Гог и арестуването на приелите исляма германци - членове на т.нар. групировка Зауерланд.
Сега експерти от цял свят се опитват да съставят психограма на терориста - списък с фактори, които биха подтикнали обикновения човек към терористични атентати.
"Няма стандартно описание на терориста"
"Има хора с криминално минало, които може би се чувстват дискриминирани и които са се присъединили към определена терористична групировка. Има обаче и инженери, лекари и други образовани хора, които поради една или друга причина са решили да следват идеологията на “Ал Кайда.”
Това казва Александър Рицман, специалист в областта на исляма. Той провежда научни изследвания в сферата на "Борбата срещу тероризма" в Европейската фондация за демокрация със седалище в Брюксел.
През 70-те и 80-те години терористите от Фракция Червена армия в Германия, от Аксион Директе във Франция или пък от Червените бригади в Италия са били вдъхновявани предимно от социалистически, комунистически и маоистки идеологии.
Днес тероризмът се свързва преди всичко с религията. Все повече хора, изповядващи исляма, стават членове на терористични групировки. От гледна точка на психологията най-важното за един терорист е той да бъде приет в тоталитарна група от вярващи, в която всички следват една и съща идеология. Александър Рицман обяснява:
"Предисторията не е от значение"
"След постъпването в редиците на определена групировка терористът се сдобива с нов живот. Това, разбира се, е много привлекателно за хора, които са били нещастни и напълно недоволни от своя живот. И ако човек повярва на тази ислямистка интерпретация на Корана, то тогава пред него се появяват перспективи, които той никога не би имал в предишния етап от живота си."
Симптомите при терористите са същите като при религиозните фанатици и членовете на секти: идеология, уповаваща се на разделението между "ние" и "другите", доброто и лошото. Трябва обаче да подчертаем, че малко хора се решават да станат терористи. Според прогноза на американския Конгрес по света има общо 70 000 души, които могат да бъдат считани за терористи. /БЛИЦ