Ново огнище на напрежение възникна между София и Брюксел. В основата на конфликта стоят съмнения за корупция в добилата печална слава пътна агенция. Новото развитие на скандала коментира пред Дойче веле Емилиян Лилов.
Едва е заглъхнало ехото от предишния скандал в пътната агенция, известен още като казуса “Батко”, и ето че отново пътищата са в устата на всички. През тази седмица шефовете на Национална агенция “Пътна инфраструктура”, както е новото име на печално известния Пътен фонд, ще ходят в Брюксел за да обясняват, защо само български фирми продължават в напреварата за довършване на магистрала “Тракия”. От процедурата отпадат петте чужди фирми, сред тях австрийските “Щрабаг” и “Алпине Бау”.

Гневното брюкселско писмо

Според изтекла в българските медии информация на 16 декември е получено писмо от Генерална дирекция “Вътрешен пазар и услуги” за замразяване на търговете за следващите два лота от “Тракия” - от Стара до Нова Загора и от Нова Загора до Ямбол. Причина за гневното писмо от Брюксел са индикации, че процедурата е била опорочена. Зад това стоят съмнения, че търговете са били манипулирани в полза на трите български кандидати, разкри вестник “Капитал”. Сред тях има и една фирма на Васил Божков.

Мотивите, с които чужденците са изхвърлени от процедурата, са повече от формални. Оказва се, че в условията за участие в конкурса са залегнали меко казано странни изисквания, като напр. всеки кандидат да има собствена асфалтова база и кариера за добив на строителни материали близо до обекта. Все едно да извадиш Густав Айфел от проекта за Айфелова кула в Париж на основание, че не притежава завод за стомана, или да кажеш на Emaar Properties, която строи в Дубай най-високата сграда в света, да се огледа за завод за цимент и стъкло, иначе - няма поръчка!

Тъжна процедура - смешни изисквания

Това изискване е смешно и по много други причини. От какъв зор например “Алпине бау” или която и да е друга чужда фирма ще е длъжна предварително – без да е ясно, дали ще строи пътя, да си купува асфалтова база или кариера за камъни и пясък точно в България?

Само усмивки може да предизвиква и друго изискване в тръжната процедура – всеки член от ръководството на фирмата-кандидатка да подаде собственоръчно подписана декларация, че не е осъждан, че няма задължения към държавата или общините, че не участва в схема за конфликт на интереси и т.н. Възниква въпросът, доколко подобна втърешна разпоредба е приложима за големи мултинационални компании като “Щрабаг” напр., която има ръководен състав от над 150 души?

Има и още много гнило

в този конкурс. Но дори и само казаното дотук поражда съмнения за нечист замисъл, за преднемерено изкривяване на правилата с цел елиминиране на едни кандидати за сметка на други. Очевидно е, че за хората от НАПИ пътуването до Брюксел през тази седмица няма да е сред най-приятните, макар Брюксел иначе да не е лошо място за шопинг! /БЛИЦ