На 19 февруари руското министерство на отбраната ще проведе учение на силите за стратегическо възпиране, по време на което ще бъдат изстреляни балистични и крилати ракети, пише "Телеграф".

Учението, съобщават международни медии, позовавайки се на Министерството на отбраната, ще се проведе "под ръководството на Върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили В. В. Путин." Министерството на отбраната подчертава, че учението е планирано.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков обясни пред репортери, че по време на учението Путин ще бъде в ситуационната зала на руското министерство на отбраната. Възможно е, каза Песков, Александър Лукашенко, който е на посещение в Москва, също да наблюдава учението заедно с руския президент.

"Такива дори тренировъчни изстрелвания са невъзможни без държавния глава. Знаете за прочутото "черно куфарче", "червеното копче" и други подобни", цитира Интерфакс думите на Песков.

Ученията с изстрелване на балистични и крилати ракети ще се проведат едновременно с мащабните маневри, които руското министерство на отбраната провежда от няколко седмици в различни части на страната и в които участват почти всички военни окръзи и флотове. Продължава и руско-беларуското учение „Съюзна решимост 2022“.

Русия обяснява с учения преместването на войски и техника към границите с Украйна. Западът вижда в това признак за подготовка на инвазия. Русия отрича плановете си за военна операция на украинска територия и заявява, че след приключването на ученията ще върне войските на постоянните им места. Държавният департамент на САЩ смята, че Русия, напротив, засилва военното си присъствие в граничните райони.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!