На среща с работници в моторния завод „Автодизел” в Ярославск Владимир Путин разкри военна тайна. „Армията трябва да е компактна, но много ефективна”, каза Путин.
По думите му, необходимо е всичко да се премисли и да няма масови съкращения. Необходимо е да бъде повишено информационното осигуряване, разузнаването, включително и техническото разузнаване, както и да се изградят системи за свръзка. Путин съобщи, че скоро ще организира съвещание за развитието на космическия отрасъл до 2030 година.
 

Путин заяви още в хода на общуването си с работниците от предприятието, че „нашата армия никой не заплашва”. „Искам още веднъж да подчертая, за да чуят всички, не само намиращите се тук. Тя е боеспособна, стана съвременна и висококвалифицирана. В пъти е увеличен броят на тренировките, ученията, включително и внезапните проверки, които от време на време, по незнайни причини, безпокоят нашите партньори, нека да ги наречем условно така. Когато те провеждат някакви учения, ние не се безпокоим, а те, поради някаква причина, веднага започват да нервничат, нещо са си нервни”, каза Путин.  
 
Руският президент подчерта, че територията на Русия е най-голямата в света и „е необходимо надеждно да се гарантира нейната сигурност със собствената армия на страната”.
 
„Повтарям, това е важно, ние не заплашваме никого, не възнамеряваме да заплашваме никого. За какво? Територията ни е най-голямата в света. Вече го казах, всички знаят това. Необходимо е да гарантираме надеждно сигурността на нашата собствена страна, собствения си народ. Нашата армия е способна да направи това, ще се развиваме и в бъдеще”, каза още държавният глава.
 
Путин припомни, че и в момента в Русия реализирането на програмата за развитие на армията продължава.