Той обвини украинците, че са взели като заложници над 1000 чуждестранни студенти, сред които и индийци, като до ден-днешен те не били освободени. Нашите войници и офицери се стремят да предотвратят жертви – и, за съжаление, те самите търпят жертви

"От самия ход на военните действия в Украйна се вижда, че сме във война с националистически и неонацистки формации, а сред тях има и чуждестранни наемници – включително от Близкия Изток. Те се прикриват зад мирните граждани като зад жив щит".

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност на Руската федерация.

"Има ясни доказателства, че те разполагат тежка военна техника в жилищните квартали. И вместо да изтеглят тази техника от жилищните сгради, от болниците и детските градини, те допълнително хвърлят там танкове, артилерия и оръдия", заяви Путин.

Той обвини украинците, че са взели като заложници над 1000 чуждестранни студенти, сред които и индийци, като до ден-днешен те не били освободени.

"Неонацистите откриха огън и по китайски студенти, които опитваха да напуснат Харков, като двама бяха ранени", каза още руският президент. "Нашите войници се стремят да не допуснат цивилни жертви", заяви той.

Путин уточни, че е предвиден фонд за семействата на загиналите руски военни в Украйна.

"Семейството на всеки, загубил живота си в специалната операция, ще получи 5 милиона рубли. За най-близките на войниците, които бъдат ранени и вследствие на това получат увреждания, е предвидена еднократна помощ от 2 968 000 рубли. В случай на трайна инвалидност ще се изплаща ежемесечна пенсия", добави Путин.

Той отдаде с минута мълчание почит на всички загинали при специалната военна операция в Украйна. Според руския президент операцията върви стриктно по график. "Всички възложени задачи се изпълняват успешно“, категоричен бе той.

"Аз съм дагестанец, чеченец, руснак, ингушетинец, евреин, осетинец. Не мога да изброя всички над 300 етнически групи в Русия. Но аз се гордея от това, че съм част от този свят, част от могъщия, силен, многонационален народ на Русия. В същото време никога няма да се откажа от убеждението си, че руснаците и украинците са един народ – въпреки че част от хората в Украйна са били сплашени от много заблудената нацистка националистическа пропаганда. Някои от тях, разбира се, съзнателно са последвали пътя на бандеровците“, отбеляза Путин.

Той обвини украинските сили, че използват свои и чужди граждани като жив щит, а в жилищните сгради средните етажи се обитават, докато в ниските е складирана бойна техника, а от високите стрелят картечници и снайпери.

„Повтарям, нашите войници и офицери се стремят да предотвратят жертви – и, за съжаление, те самите търпят жертви“.

Президентът на Русия Владимир Путин определи действията на руската армия в Украйна като геройство и връчи посмъртно орден за храброст на загинал руски войник. 

Путин подробно анализирал вчерашното обръщение на Макрон към французите и не се съгласил с много от тезите. Особено се обидил от определението, че е лъжа, че Русия води борба с нацизма в Украйна”. “По този повод бяха дадени аргументирани пояснения за съществената роля на неонацистите в държавната политика на Киев”, съобщават от Кремъл. Путин укорил Макрон, че нищо не казва за саботажа на Минските договорености от страна на Украйна и премълчава многогодишния геноцид по отношение на мирните жители на Донбас.

“Задачите на специалната операция ще бъдат изпълнени, а опитите да се спечели време чрез удължаване на преговорите ще доведат само до това, че в нашата позиция ще се появят допълнителни искания към Киев”, обобщава Кремъл.

Путин се подразнил особено много от следните думи на Макрон в снощното му телевизионно изявление от Елисейския дворец: "Президентът Путин избра войната. Тази война не е конфликт между НАТО и Запада, от една страна, и Русия, от друга страна. Русия не е нападната, тя е агресор. Още по-малко тази война е борба срещу нацизма, както я представя безпомощната пропаганда".

"Това е лъжа, обида към историята на Русия и Украйна, към паметта на по-възрастните хора в нашите страни, които са се борели рамо до рамо срещу нацизма", заявил Путин


Днес започна вторият кръг преговори между Русия и Украйна. Двете делегации се срещнаха в Беловежката гора в Беларус. Разговорът започна с ръкостискане и се очаква да продължат няколко часа. Ръководителят на руската делегация заяви, че преговорите ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на договорка. Първият тур на мирните преговори се проведе на 28-ми февруари и продължи 5 часа.