Опитите на албанските лидери да поставят северната част на Косово под контрола на Прищина може да доведат до терористични и паравоенни акции там. Наблюдава се близко сътрудничество между косовските албанци и членовете на радикалното ислямистко движение, наричани салафити, каза Саша Вукадинович, директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия пред парламентарната комисия по отбрана и сигурност, пише сръбският вестник “Политика”.
Салафитите са ислямско движение, което стана известно в света преди две години, когато италианската полиция арестува 37 негови членове. Тогава беше разкрито, че организацията набира млади мюсюлмани и ги обучава за самоубийствени акции в Ирак. По информация на сръбската Агенция за сигурност и информация тази организация има присъствие в Косово. Според Вукадинович те са свързани с организирани екстремисти от други части на Сърбия.
Вукадинович говори и за “прикритата дейност на чужди разузнавания”, които по думите му са допринесли за дезинтеграционните процеси особено, когато става дума за Косово. “Отделни разузнавателни системи се стремят да контролират и други области с кризисен потенциал, така че при необходимост да ги активизират като нови огнища на дестабилизация”, каза Вукадинович. /БЛИЦ