След като излезе съдебното решение срещу него, Радован Караджич изпрати послание от Хага по Марко Сладойевич, един от неговите защитници, до Сръбското радио и телевизия, предава белградското радио В92.

"Сръбският народ и аз, заедно, спечелихме вече. Създадена е Република Сръбска, а сърбите са свободни в своя собствена държава," медиите цитират посланието на Караджич и добавят, че той пише още: „Жертвата, която аз правя е далеч по-малка от жертвите на други хора. Хиляди и хиляди младежи изградиха Република Сръбска със своя живот. Мнозина останаха ветерани инвалиди. Най-големите жертви направиха майките, чиито единствени синове дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви."

Според адвоката, който обяви, че е говорил с Караджич близо час и половина след обявяване на съдебното решение, решението на Хагския трибунал е „кухо“ отмъщение, тъй като е насочено срещу един старец, той няма да бъде засегнат от него. "Ние не се отказахме дори, когато беше много по-тежко, тъй че дори и затворен, както съм сега, аз никога няма да спра да се боря за истината за нашата справедлива битка в тази война, която ни беше натрапена и в която и трите народа пострадаха. Всяка война, особено гражданската, води до престъпления, които нашата държава, ако си дава сметка за тях, ги заклеймява и преследва.

Ние се бихме достойно за свободата и равенството на сръбския народ в Босна и Херцеговина. Затова позволете ни винаги и на всяко място да бъдем уважавани, позволете да не мразим другите и нека с гордост да пазим онова, което е по-велико от нас – Република Сръбска“, заявява Караджич. В сряда Апелативната Камара по механизма за местожителство към Наказателния трибунал в Хага обяви доживотен затвор за Караджич с обвинения за геноцид и военни престъпления, като отхвърли предишната присъда за 40 години затвор. Караджич беше първият президент на Република Сръбска и политически лидер на сърбите в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992-95 година.