Разгневени инвеститори вилняха днес /около 6.00 часа по Гринуич/ в сградата на Фондовата борса на Пакистан в южния град Карачи, като изпотрошиха много от стъклените витрини на сградата, съобщи Ройтерс.
Над 200 души участваха в демонстрацията на протест срещу продължаващия спад на цените на пакистанските акции и на курса на местната валута по отношение на долара. Протестиращите поискаха временно затваряне на борсата, за да се спре по-нататъшният спад на цените на акциите. Те се понижиха с 14 процента от месец май насам, достигайки най-ниското си ниво за последните 18 месеца. Подобни, по-малки по размер протести имаше днес в Исламабад и Лахор, където протестиращите гориха автомобилни гуми пред сградите на местните борси.
Дребните инвеститори, които се събраха в залата на Борсата в Карачи, бяха шокирани от продължаващия за 14-ти пореден ден спад на цените на акциите. Инвеститорите поискаха временно затваряне на борсата, но когато им беше отказано, някои започнаха да чупят прозорците и лампите, преди да бъдат разпръснати от полиция. Според кореспондента на Би Би Си в Исламабад продължаващият спад на пакистанските акции се дължи на липсата на доверие на инвеститорите в способността на новото коалиционно правителство на Пакистан да се справи с икономическата криза, изразяваща се в растяща инфлация и огромен търговски и бюджетен дефицит. /БЛИЦ