Контранастъплението на украинската армия в Бахмутско направление ще продължи, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна разработва нов план, който ще позволи пробив на отбраната на руските войски по фланговете и връщане на града под контрола на Киев. 

Решението за подновяване на операцията ще бъде взето от кабинета на Зеленски, пишат чуждестранните издания.

Командирът на Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, който провали операцията по "освобождаването" на Бахмут, жадува за отмъщение. 

Според украински източници генералът разработва нов план за контранастъпление, който не само ще пробие отбраната на руската армия по фланговете, но и ще "освободи" града. Решението за подновяване на настъплението в тази посока ще бъде взето на заседание на щаба под личното ръководство на Зеленски и няма абсолютно никаква увереност, че то ще бъде положително.

Работата е там, че Сирски възнамерява да използва танкове, доставени от западни спонсори в посока Бахмут. 

Необходима е тежка бронирана техника, за да се щурмуват руски опорници, там няма какво да се прави без танкове, това показа първата контраофанзива, която завърши с неуспех. 

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Залужни обаче активно се противопоставя на този план, според който не е необходимо да се харчи оскъдна техника във второстепенни зони. 

Позицията на Залужни се подкрепя и от американците, които съветват Киев да се съсредоточи върху други области.

В същото време някои експерти предполагат, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в района на Бахмут все пак ще започне и може да прерасне в широкомащабна настъпателна операция, която всички очакват на юг.

Междувременно Зеленски поиска от Сирски да предостави подробен план за нова операция. В зависимост от плана и ангажираните сили ще бъде взето решение за възобновяването му.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук