От 5 години жителите на британското село Блекхол намират пари по улиците.

Озадачени британски детективи тествали банкнотите за пръстови отпечатъци, интервюирали работници в местната поща и банка и въпреки това оставали в пълно неведение.

Пачки банкноти от по 20 британски лири, по около 2000 британски лири (2350 евро) продължаваха да се появяват година след година по улиците на борещ се да оцелее бивш миньорски град в североизточна Англия.

Но полицията на окръг Дърам заяви в понеделник, че двама добри самаряни с "емоционална връзка" с Блекхол Колиър най-накрая излезли да заявяват, че те стоят зад раздаването на пари в опит да помогнат на бедните и хората в неравностойно положение.

Неназованата с имена двойка започнала да оставя парите през 2014 г., като често наблюдавали, за да се уверят, че парите са взети, съобщиха от полицията.

Колко пари са валяли по улиците не е ясно. Полицията заяви, че местни жители са информирали властите за 13 пакета, или 26 000 британски лири, през последните шест години.

Полицията връща парите обратно на хора, които са ги намерили, стига за определен срок някой да не си ги потърси. Никой не знае колко пачки така и не са били предадени, а и двамата благотворители не казват.

От полицията наистина изпитали облекчение след разгадаване на тормозещата ги от доста време мистерия.