91-годишен мъж, който с години е изнасял доклади пред училищни групи, твърдейки че е беглец от Аушвиц заяви, че всъщност никога не е лежал в лагера на смъртта, съобщи CBS, цитирана от fakti.bg. Джоузеф Хърт от Пенсилвания обясни, че е използвал „лоша преценка и дефектни разсъждения“, за да разкаже историята на засегнатите от нацизма.
„Извинявам се на всички, които може да са пострадали от моите описания на предполагаемия ми живот в Аушвиц. Никога не съм бил затворник там. Нямах намерение да омаловажавам или засенчвам събитията, случили се там, претендирайки, че съм бил лично ангажиран в тях“, написа Хърт в официално изявление.

Това стана след лекция на Хърт пред ученици в Ню Йорк. Учителят по история Анрдю Рийд бързо се усетил, че много от твърденията на Хърт не съвпадат. Той провел собствено разследване и установил, че лекторът лъже. След това разпространил дълго писмо, в което обяснява лъжите на Хърт.

Измамникът признава, че е посетил Аушвиц няколко години след края на Втората световна война. Хърт останал поразен от видяното там и решил да разпространява историята на лагера.