Римският всекидневник „Република“ публикува подробности от подписаното на 30 август „Споразумение за приятелство, партньорство и сътрудничество“ между Италия и Либия. То предвижда двете страни да бъдат съюзници във военната сфера и да си обменят експерти, инструктори, техници, военна информация, а така също и да провеждат общи военни учения.
Предвижда се и стратегически съюз между Италия и Джамахирията в политическата, промишлента, икономическата и социалната сфера.
Според „Република“ като истинска изненада може да се коментира параграфа, който описва „основните инфраструктурни проекти“, тъй като там не се споменава за никаква крайморска магистрала. По този начин Италия трябваше да „изкупи“ годините на колониализъм в Либия.
Подобен проект за магистрала би струвал 8 милиарда евро, а в текста се предвиждат 5 милиарда долара в рамките на 20 години, твърди източник от италианския Премиерски дворец.
Работата по проекта ще бъде възложена на италиански фирми, а фондовете ще се управляват от Италия. Либия пък ще предостави на разположение терени за работата.
Според „Република“ либийският лидер Муамар Кадафи желае италианският парламент да побърза с ратифицирането на договора, с който Италия трябва да сложи точка на колониалното си минало в Либия. За подобно ускоряване в ратифицирането действа на дипломатическо ниво и либийският посланик в Рим.
Никой от римските му събеседници обаче няма кураж да му каже, че в Италия може да мине и година, докато се ратифицира даден договор. А докато това не стане, Италия не може да плати и долар компенсация на Либия. Тя пък от своя страна не е задължена да изпълни ангажиментите си, свързани с борбата с нелегалната имиграция, коментира изданието. /Pronto Sofia