Премиерът на Северна Македония Зоран Заев провежда интензивни консултации на различни нива, след като в Брюксел страната не получи зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към Евросъюза, съобщи македонската агенция МИА. Не се потвърждава появилата се в някои медии информация, че е подал оставка. В неделя президентът на Северна Македония събира лидерите на основните партии

Северна Македония "трябва да посрещне новата реалност с чиста глава", това обяви президентът Стево Пендаровски в отговор на разочарованието в страна от блокирания в Брюксел старт на преговорите за еврочленство.


Стоян Николовски - жител на Скопие: Не разбирам, но мисля че е срамно. Трябваше да бъдем допуснати до преговорите. Все пак, предоставихме някакви резултати, не сме на нулата.

Кире Петровски - жител на Скопие: След всичко, което пожертвахме, Македония заслужава да стане държава-членка на ЕС. Всички президенти бяха за, освен Макрон. Сега не знаем откъде дойде вятъра. Може би от Русия.

Кирил Стояновски - жител на Скопие: Те искат нещо предварително, но не казват какво. И те, ЕС, лъжат. Те искат нещо да бъде направено, и сега лъжат, казвайки не продължавайте.

Стево Пендаровски - президент на Северна Македония: Без значение от развръзката на преговорите на Европейския съвет, ние трябва да продължим да изпълняваме споразуменията с нашите съседи, България и Гърция, както сме съгласили - с честен подход от всички страни. Това е основата на добрите съседски отношения, но също за регионалното сътрудничество и стабилност.

В неделя президентът свиква среща с лидерите на основните партии и заяви, че е получил положителен отговор от всички поканени. В обръщението си към нацията той заяви, че не е време за разочарования, апатия и партийни сметки за получаване на политически дивиденти, а всички да се съберат и да работят заедно за бъдещето на страната.