Елуана Енгларо, жената, оказала се в центъра на поредния спор за евтаназията в Италия, почина в клиника в град Удине, предаде АФП.
Това съобщи снощи по италианската телевизия здравният министър на Италия Маурицио Сакони. Неочакваното съобщение дойде в разгара на спешно свиканата сесия на Сената на Италия, посветена на обсъждането на законопроект, който трябва да забрани прекъсването на изкуственото поддържане на живота на жената, която беше във вегетативно състояние.
Елуана Енгларо беше докарана в частна клиника в Удине в началото на февруари, припомня ЛентаРу. Администрацията на медицинското учреждение се съгласи да приеме пациентката с цел постепенно да спре подаването на храна и течности в организма й. 38-годишната жена беше във вегетативно състояние в продължение на 17 години след черепно-мозъчна травма, получена при катастрофа. Семейството на Елуана искаше лечението й да бъде прекратено. По думите на роднините й, преди да получи травмата, тя нееднократно е заявявала, че не би искала да живее, ако е напълно зависимо от хората около себе си. През ноември миналата година Върховният съд на Италия застана на страната на бащата на Елуана Бепино Енгларо, като потвърди неговото право да иска спиране на изкуственото поддържане на живота на дъщеря му. Срещу това решение се обяви Римската католическа църква, а след това и управляващата коалиция в страната начело със Силвио Берлускони. В края на миналата седмица правителство спешно прие законопроект, забраняващ прекратяването на поддържането на живота на Енгларо. Президентът Джордж Наполитано отказа да подкрепи кабинета, след което законопроектът беше внесен в Сената. В онзи момент лекарите вече бяха пристъпили към постепенното спиране на храненето на Елуана Енгларо. /БЛИЦ