Украинските власти в началото на войната обявиха формирането на чуждестранен легион от 20 000 доброволци, но всъщност бяха наети много по-малко.

За това пише в свое разследване New York Times, циниран от украинския "Страна".

Според изданието в момента Легионът наброява едва около 1500 бойци. Някои от тях са опитни военни, работещи по задания на украинското военно разузнаване.

Много от доброволците обаче станаха поводи за шумни скандали.

И така, бившият частен първи клас на американската армия, Джон Макинтайър, беше изключен от Легиона за лошо поведение. Той избяга в Русия и наскоро се появи по държавната телевизия в Руската федерация, в която каза, че е предоставял разузнавателна информация на Москва.

Някои други доброволци се опитаха да организират прехвърлянето на бойци от Пакистан и Иран.

А пенсиониран подполковник от морската пехота от Вирджиния стана обвиняем във федерално разследване на САЩ за нелегален износ на военни технологии. Той пристигна в Украйна само за да избяга в Русия.

"Такива герои участват в защитата на Украйна, защото Съединените щати играят двойна игра: администрацията на Байдън изпраща оръжия и пари, но не и професионални войски. Това означава, че има хора, активни на украинския фронт, които не биха били допуснати да се приближат до бойното поле във война, ръководена от САЩ - често с неконтролиран достъп до оръжия и военно оборудване."

New York Times казва, че е анализирал повече от 100 страници документи за дейността на чуждестранните доброволчески групи в Украйна и е интервюирал повече от 30 доброволци и американски и украински служители.

Интервютата и проучванията разкриват редица грешки и вътрешни разправии. Имало малко време за проверка на пристигащите. По този начин хора с проблемно минало, включително тези с изкривени или изфабрикувани военни досиета, са се закрепили в Легиона и други доброволчески групи.

Един от най-типичните примери е Джеймс Васкес. Няколко дни след инвазията Васкес, предприемач за подобряване на дома от Кънектикът, обяви, че заминава за Украйна. Местен вестник разказа историята на бившия сержант от армията на САЩ, който напуснал работата и семейството си, за да защити свободата си. Оттогава той публикува видеоклипове от бойното поле онлайн, като поне веднъж съобщава точното местоположение на своята част на всички, включително на противниковата страна. Той твърди, че е бил в Кувейт и Ирак по време на операция „Пустинна буря“. По-късно това беше официално отречено от Пентагона. И той напуснал запаса не като старшина, както твърдял, а като редник първи клас, един от най-ниските армейски чинове. По-късно самият Васкес призна, че е изопачавал информацията за военното си досие в продължение на десетилетия. Той каза, че е бил изгонен от армията, но не каза публично защо.

Легионът, набързо сформиран от украинското правителство, е прекарал 10 минути или по-малко в проверка на миналото на новобранците в началото на войната, каза един служител. И така се случи, че например един поляк, който бил в затвора в Украйна за нарушаване на правилата за боравене с оръжие, получил команден пост.

Войници казаха пред The Kyiv Independent, че той е присвоявал доставки, тормозил е жени и е заплашвал войниците си.

Друг американски военен, полковник Ролингс, организирал група за набиране на средства в помощ на Украйна. Но с времето се оказало, че парите отиват в неизвестна посока.

„Повярвах на тези момчета и те ме взеха за глупак“, оплака се Шон Стантс, който организира набиране на средства в Питсбърг през октомври, но така и не му бяха показани финансовите отчети, които поиска.

В крайна сметка личните интереси, които доведоха много американци до войната в Украйна, доведоха до кавги и конфликти между различни групи в Легиона. Сега те се обвиняват взаимно в присвояване на средства и лъжи за правомощията си и тази война се води публично, пише The New York Times.

Припомняме, че Украйна потвърди смъртта на доброволец от Нова Зеландия, воювал за Въоръжените сили на Украйна.

„Страна“ също писа как в района на Бахмут е загинал полски доброволец, който се бие за Украйна, той е син на виден бизнесмен.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук