Поредният скандал със защита на личните данни тресе германската общественост и отново Дойче Телеком е замесена. Компанията бе принудена да признае за масовите кражби на имена, мобилни телефонни номера и еmail-адреси.
От кражбите са засегнати близо 17 милиона клиенти и то още преди 2 години. Още през пролетта бившият държавен концерн предизвика негативни заглавия, след като стана известно, че са били шпионирани мениджъри и журналисти.
Доверието на гражданите в защитата на личните им данни чезне и поради това, че през т.г. се разразиха и други скандали: процъфтяващата търговия по интернет с милиони потребителски данни, в т.ч. и номера на банкови сметки, както и систематичното шпиониране на служители от вериги супер-маркети.
Шефът на Телекома Рене Оберман се извини още в края на миналата седмица за последния станал засега известен скандал: всеки от засегнатите около 17 милиона клиенти ще може при желание да получи безплатно нов мобилен номер.
Жестове и оферти, които далеч не са достатъчни за политиците и за отговарящите за защитата на личните данни. Опозицията от доста време насам издига искания за строги промени в съответния закон за личните данни. Председателят на либералната Свободна демократическа партия и шеф на фракцията в Бундестага Гидо Вестервеле подчерта пред Дойче Веле, че е крайно време на защитата на гражданите най-сетне да се погледна по-сериозно: "Не само спрямо държавата и злоупотребите в нея, а и изрично спрямо частните концерни, спрямо кражбите и контрола в търговските вериги и тем подобни. Надявам се, че този пореден скандал ще стане за управляващите партии повод да не блокират повече нашите инициативи за по-добра защита на данните, а да ги приемат", казва Вестервеле. А за експерта по вътрешните работи на Зелената партия кражбите на данни в Телекома са направо "свинщина". "Вратите в Телекома са широко отворени за крадците на данни. Необходими са нови мерки за сигурност! Трябва да се разработи нов, по-добър закон за защита на данните!"
Волфганг Бозбах, заместник-председател на фракцията на ХДС/ХСС обвинява Дойче Телеком, че твърде късно е информирала засегнатите клиенти: “Засегнатите е трябвало да бъдат информирани безусловно и веднага лично!"
Злоупотребите с данни трябва задължително да се оповестяват, иска председателят на парламентарната комисия по вътрешните работи, социалдемократът Себастиан Едати. Според него контролните механизми са скандално слаби. "Ако дадена фирма може да изхожда от предположението, че проверки почти не се правят, тогава това е все едно да оповестявате, че в трамваите вече няма кондуктори. Тогава честните все още ще си купуват билети, но броят на гратисчиите ще нарастне. Освен ако знаят, че макар и спорадично ще има контрольори. А точно това трябва да се осигури и при фирмите по отношение на защитата на личните данни."
Експертката по вътрешните работи на левицата и вицепрезидентка на Бундестага Петра Пау смята, че е необходим обществен дебат по защитата на данните. Следващият избран Бундестаг следвало да свика специална комисия за целта. /ДВ