Рекордно ниската температура за тази зима от -26,6 градуса по Целзий бе измерена в селцето Замедан, намиращо се в Източна Швейцария.
Предната най-ниска температура в Швейцария бе регистрирана на 28 декември миналата година, когато живакът в термометрите показа -26,3 градуса, съобщава АФП. Абсолютният рекорд за най-ниска температура в тази алпийска страна е -28 градуса, измерени миналата зима в село Ла Бревин в Северозападна Швейцария.

В същото време обилните снеговалежи и силните студове предизвикаха сериозни заледявания по магистралите в Германия. Затрудненията са най-големи по магистралите Дрезден - Айзенах, Дрезден - Берлин и Дрезден – Прага, но засега освен за огромни задръствания няма данни за сериозни катастрофи и пострадали, докато материалните щети са за стотици хиляди евро.

Най-ниските температури, измерени в страната бяха в провинция Баден-Вюртемберг, където температурите спаднаха до -13 градуса. В столицата на провинцията Щутгарт пък термометрите показваха -10 градуса. Очаква се тази нощ валежите да се съсредоточат предимно в Южна Германия, съобщават от немската метеорологична служба. Температурите пък се очаква да се понижат от -15 до -20 градуса. /БЛИЦ