Оправдателната присъда, произнесена по делото за убийството на журналистката Анна Политковска, може да даде повод на световната общественост да говори за липсата на свобода на словото в Русия, смята главният редактор на вестник “Аргументи и факти” Николай Зятков.
Съдебните заседатели оправдаха днес подсъдимите по това дело – братята Ибрахим и Джабраил Махмудови, както и бившия служител на МВР Сергей Хаджикурбанов.
“В политически план, естествено, това решение е абсолютно неизгодно за Русия, защото Политковска наистина беше символ на свободната журналистика и много наши опоненти на Запад се опитваха да използват името й, за да покажат, че в Русия няма свобода на словото”, каза Зятков за РИА “Новости”. Той допълни, че журналистическата общност и ръководството на Русия бяха заинтересовани убийството да бъде разкрито. “Сега, след такова решение, у някого отново можеше да се появи повод да каже, че властите са организирали съдебния процес по такъв начин, че да не накажат, да не разкрият истинските убийци и отново този въпрос, делото “Политковска” активно ще се обсъжда по света”, смята журналистът. /БЛИЦ