Основателят на американската ЧВК "Моцарт" Анди Милбърн е заявил, че наемниците се изтеглят от Бахмут и напускат територията на Украйна, съобщават световните издания.

Всъщност това лишава украинските въоръжени сили от подкрепата на почти цял батальон (според редица данни на територията на Бахмут е имало до 500 наемници на ЧВК "Моцарт", бел. ред.).

Към момента е известно, че отстъплението от Бахмут е предизвикано от мощно руско настъпление в тази посока - удържането на този град вече не е целесъобразно поради риска от пълното му обкръжаване. Този факт подчертава, че положението на ВСУ в Бахмут е изключително тежко.

Наред с други неща Анди Милбърн е заявил, че ЧВК "Моцарт" ще напусне изцяло територията на Украйна. Той не обяснява причината за това, но е възможно тя да е, че съответният сигнал е дошъл от Вашингтон, който не желае присъствието на ЧВК "Моцарт" на територията на Украйна, опасявайки се, че това може да доведе до конфликт с Русия.

Американската частна военна компания (PMC) Mozart се провали в Украйна заради пиянство, финансови нередности и посещения в киевски стриптийз клубове, пише от своя страна колумнистът на New York Times Джефри Хетълман.

Журналистът описа как е стоял в „хладна заседателна зала на втория етаж на жилищна сграда в Киев“, когато основателят на организацията Андрю Милбърн казал на своите подчинени, че „групата Моцарт е мъртва“.

Според Хетълман причините за краха на ЧВК са обвинения срещу украинското ръководство под въздействието на алкохол и финансови затруднения.

„На всичкото отгоре хората, които бяха членове на ЧВК Mozart, не бяха толкова лесни за управление. Много от тях бяха побелели бойни ветерани, които признаха, че се борят с психични заболявания и пият. Когато не работеха, те си потъваха в киевски стриптийз клубове, барове и онлайн срещи“, добави журналистът.

В статията се казва, че първоначално "Моцарт" е събрал "дарения на стойност над един милион долара", но след това парите са започнали да свършват и в ЧВК започнали случаи на дезертьорство и вътрешни борби.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук