В ход е тежка рецесия, която ще продължи най-малко 2 години в САЩ и поне 2 години в останалия свят, пише проф. Нуриел Рубини в статия, публикувана в днешния "Дневник".

Заради нарастващия риск от глобален финансов срив не е изключена и перспективата за 10-годишен спад, прогнозира още той. По думите му, когато "Беър Стърнс" получи през март спасителна инжекция от 30 млрд. долара, пазарите си отдъхнаха за осем седмици. Когато финансовото министерство на САЩ обяви през юли спасителен пакет за ипотечните гиганти "Фани Мей" и "Фреди Мак", спокойствието се задържа само за 4 седмици. А когато пък влезе в сила спасителният план за двете компании в размер на 200 млрд. долара, като правителството пое задълженията им за 6 трилиона долара, спокойствието продължи едва ден. Пазарите въобще не се успокоиха, докато не бяха обявени последните мерки в САЩ и Европа. След като застрахователният гигант AIG беше спасен с помощта на 85 млрд. долара, те отбелязаха спад с 5%. Когато Конгресът одобри в крайна сметка спасителния пакет от 700 млрд. долара, в следващите 2 дни пазарите се сринаха с още 7%. Когато властите в САЩ и чужбина обявяваха между 6 и 9 октомври все по-радикални политически стъпки, пазарите пропадаха с всеки изминал ден.
Ако политическите мерки не донесат облекчение за играчите на пазара, ще стане безпощадно ясно, че цялостният разпад на финансовия и корпоративния сектор е на една ръка разстояние. По този начин би възникнал дяволски кръг от прехвърлени кредити, рязко падане на цените на активите и все по-високи погасителни искове. ”Следователно не можем да изключим вероятността от всеобщ отказ на системата и глобална депресия. Както видяхме в последните дни, необходими са кардинални промени в икономическата политика и изключително радикални, координирани акции във всички - развити и развиващи се икономики, за да се предотврати катастрофата”, казва Нуриел Рубини. Затова са необходими рязкото сваляне на основните лихви с минимум 1,5%, временната гаранция на всички депозити, съкращаването на дълговете на домакинствата, предоставяне на ликвидни средства на финансовите институции, осигуряване на публични кредити за корпоративни клиенти, данъчни облекчения за домакинства с по-ниски доходи, инфраструктура и публични дейности и т.н. /БЛИЦ