Революция: Учени разработват нов сорт суперплод
Този път учените са се съсредоточили върху създаването на гигантска боровинка, чиито плодове ще бъдат три пъти по-големи от обикновените
Изследователите обещават, че тези суперплодове ще надминат обикновените не само по размер, но и по сочност, хрупкавост и аромат, пише GlasNews.bg.
Светът се променя и учените все повече работят върху създаването на филета от месо или риба в лаборатория, както и многократно се опитват да адаптират различни земеделски култури към климатичните промени, пред които е изправена нашата планета.
Този път учените са се съсредоточили върху създаването на гигантска боровинка, чиито плодове ще бъдат три пъти по-големи от обикновените, пише Daily Mail.
Освен това учените смятат, че новият вид боровинка може да се отглежда в Шотландия, въпреки че местният климат не е много подходящ за отглеждане на тези плодове.
По време на изследването учените са кръстосали четири дузини сорта боровинки в опит да намерят идеалното зрънце, което лесно да се отглежда в шотландския климат и което няма да отстъпва по размер и вкус на други сортове.
Авторите на изследването отбелязват, че техният нов вид ще се отличава с много големи плодове, които са по-големи от грозде или малка ягода - плодовете на този нов сорт се предвижда да бъдат три пъти по-големи от стандартната боровинка. Освен това учените отбелязват, че новите плодове ще бъдат още по-хрупкави, сочни и ароматни.
Всичко започнало, когато изследовател и селекционер на боровинки в американското рецензирано научно списание JHI, д-р Сюзън Маккалъм, забелязал, че боровинките, отглеждани в Северна Америка, са по-ниски по добив и качество на плодовете, отглеждани във Великобритания. В резултат на това учените се съсредоточили върху създаването на сорт, който да издържи на този климат.
Авторите на изследването казват, че искат да помогнат на производителите да разберат кои сортове са най-подходящи за шотландския климат.
Според Маккалъм първо са казали кои сортове са по-подходящи за тази почва, условия и киселинност. Селекцията обаче все още не била перфектна, така че учените започнали да кръстосват различни сортове, за да създадат точно това, което е необходимо.
Според д-р Маккалъм, новият сорт шотландска боровинка предлага високи добиви, което ще позволи на производителите да правят пари, а размерът, вкусът, твърдостта и хрупкавостта също ще играят роля в продажбите.
Авторите на изследването смятат, че големият размер ще направи плодовете не само по-привлекателни за потребителите, но и ще улесни берачите.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук