Един от претендентите на кацлерския пост в Германия Армин Лашет допусна грешка при сгъването на бюлетината и при пускането ѝ в урната ясно се е видяло че е гласувал за християндемократите.

Съгласно германските изборни правила избирателите трябва да запазят своя избор поверителен, докато не напуснат секцията, информира БНР.Политическите наблюдатели не изключват „грешката” на Лашет да е умишлена. След гласуването политикът заяви пред чакащите го репортери, че „всеки глас има значение”.

 
Към момента избирателна активност е по-висока  в сравнение с изборите преди четири години. Според първоначални анализи това се дължи на повишения интерес към гласуването по пощата.

Междувременно местният вестник  Berliner Morgenpost съобщи, че в редица избирателни секции в Берлин е възникнал недостиг на бюлетини, а доставката на допълнителни е усложнена, тъй като много улици са блокирани за движение поради провеждането на международен маратон.

„Сега сме малко претоварени и се надяваме след 10-15 минути гласуването да продължи“, цитира вестникът думите на служител на една от избирателните секции. Ситуацията се усложнява и от факта, че в Берлин се провеждат и местни избори – жителите на столицата определят новия състав на Камарата на представителите.


Първите резултатите от изборите за Бундестаг в Германия ще бъдат обявени към 20:00 часа българско време.

Очаква се в парламента да влязат отново седем партии – християндемократите, социалдемократите, „Зелените“, либералите, „Левите“ и крайно десните от „Алтернатива за Германия“, но въпросът е как ще бъдат разпределени местата в Бундестага.

Очаква се, че разликата между християндемократите и социалдемократите да бъде в рамките на статистическата грешка. 

Засега проучванията дават малка преднина на кандидата на социалдемократите Олаф Шолц.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ