Хората с ниско кръвно налягане рядко усещат симптоми, надхвърлящи умората или намаляването на концентрацията. Но това нарушение на регулацията не е съвсем безобидно - то може да се окаже заплаха за жизненоважни органи.
"Въобще не забелязвам, че имам ниско кръвно, това си е нещо съвсем нормално за мен", споделя Барбара Руланд. Тя има ниско кръвно подобно на мнозина други. По-ниските показатели са характерни предимно за по-младите и по-слабите жени, както и за подрастващите. Дефиницията на Световната здравна организация за ниско кръвно налягане е под 110 на 70 при мъжете и под 110 на 60 при жените.
В повечето случаи Барбара Руланд изобщо не усеща кога й пада кръвното, но има и дни, в които й се вие свят, чувства се замаяна. "Тогава трябва да правя всичко по-бавно от обикновено, непременно да пия повече течности, друго нищо", казва тя.
Ниското кръвно не е заболяване?
Мнозина разбират, че имат ниско кръвно налягане съвсем случайно, когато например то бъде измерено от лекар. Обичайно те нямат оплаквания. Професор Йорг Робертц от Кьолнския университет обяснява:
"Често при измерени показатели над 100 на 60 ме питат - не е ли твърде ниско? Моят отговор по правило е следният: не, не е, принципно твърде ниско кръвно няма, щом пациентът няма прекомерни оплаквания."
А когато пациентите имат оплаквания, те често са толкова неспецифични, че връзката с ниското кръвно не винаги е сигурна: замаяни, уморени, изчерпани, или пък имат нужда сутрин от повече време, докато се стегнат. Други пък не се концентрират добре, ръцете и краката им са студени или имат нужда от повече сън. Всъщност повечето хора дори смятат ниското кръвно за фактор, удължаващ живота, тъй като предпазва от сърдечен инфаркт и инсулт.
Последствие от недостатъчното движение
Професор Робертц не е чак толкова положително настроен. За него ниското кръвно е признак за нарушение на регулацията и е последствие от недостатъчното движение. Това може да има и дългосрочно влияние: "Не бих могъл да кажа - радвайте се на ниското си кръвно. Защото с течение на времето това нарушение на регулацията може да доведе до нарастване на налягането, което също е нарушение. И така се стига от едната крайност в другата."
В някои случаи ниското кръвно се явява последствие от заболяване - например при недостатъчното функциониране на щитовидната жлеза. Медикаментите срещу депресии и безсъние на свой ред могат да причинят ниско кръвно. Противодействието - чаша кафе и студен душ сутрин, пиене на повече течности и най-вече - повече движение и спорт. /БЛИЦ