Председателят на управителния съвет на германската железопътна компания Deutsche Bahn (DB) Хартмут Медорн предложи на надзорния съвет на DB да обсъди въпроса за неговата оставка. Това съобщи Ройтерс, като се позова на самия Медорн.
По думите на ръководителя на Deutsche Bahn той ще обсъди подробностите по неговото освобождаване с председателя на надзорния съвет до края на тази седмица. Медорн каза още, че неговият приемник ще бъде назначен евентуално до началото на периода на летните отпуски.
Оставката на Медорн е свързана най-вероятно със скандала около DB, съобщи АФП. По-специално беше установено, че в компанията е имало следене на електронната поща на нейните служители, а самият Медорн е част от разследване относно изплащане на бонуси преди планираната приватизация на DB.
На 27 март германските медии съобщиха, че синдикатите се поискали оставката на ръководителя на DB.
Властите в Германия, които са собственик на DB, одобриха в началото на 2008 г. продажбата на 29,4 % от акциите на компанията и планираха да получат до 6 милиарда евро от сделката. Планираше се приватизацията да започне през октомври 2008 г. През есента на миналата година обаче германското правителство отложи продажбата поради нестабилността на фондовите пазари, а в средата на март реши временно да се откаже от приватизацията изобщо, посочва ЛентаРу. /БЛИЦ