Ръководителят на американския автомобилен гигант General Motors Рик Вагонер се съгласи да подаде оставка, предаде Би Би Си.
Представител на Белия дом потвърди, че Вагонер, който е генерален директор и председател на съвета на директорите на General Motors, подава оставка.
Новината, че ръководителят на изпитващата сериозни трудности компания все пак ще напусне поста си, дойде непосредствено преди представянето на поредните мерки в подкрепа на автомобилната индустрия, които ще бъдат съобщени от американския президент Барак Обама.
По-рано в интервю за Си Би Ес Обама заяви, че получилите милиарди долара държавна помощ автомобилни производители трябва да полагат много повече усилия, за да оправдаят получените средства.
Двете компании от ”голямата тройка” в американското автомобилостроене - GM и Chrysler, получиха от правителството 17,4 милиарда долара. След това от Chrysler поиска още 5 милиарда, а босовете на GM заявиха, че са им необходими допълнителни 16,7 милиарда долара.
Освен това през декември GM обяви плановете си до 2012 г. да закрие девет свои завода. Сега от компанията казват, че ще бъдат закрити 14 от настоящите 47 завода.
Броят на марките, произвеждани от корпорацията, ще бъде намален наполовина. GM ще произвежда само автомобили “Шевролет”, “Буик”, “Кадилак” и Джи Ем Си.
Както отбелязва Ройтерс, от 2000 г., когато Вагонер зае поста генерален директор на GM, акциите на компанията поевтиняха с почти 95 %. От 2005 г. досега компанията е изгубила около 82 милиарда долара.
Рик Вагонер нееднократно беше обект на критика от страна на конгресмените, но неизменно получаваше подкрепата на съвета на директорите.
Мястото на Вагонер ще бъде заето от президента на GM Фриц Хендерсън.
Освен това вчера стана известно, че поста си напуска и председателят на съвета на директорите на най-големия френски автомобилен производител Peugeot Citroen. /БЛИЦ