В Сиена се проведе първото заседание по делото от предварителното следствие срещу деветима българи. Нашенците са заподозрени в 40 кражби в различни предприятия в северната и централната част на Италия през периода 2018-2020 г., пише италианският вестник "Национе".

Бандата задигала оборудване от заводи, което след това изпращала в България.


Мозък на операцията бил български гражданин, който избирал обектите, подходящи за обири, след което организирал и ударите.

В последно време той живеел в България. Бандитът обаче е бил задържан от българските власти, след което екстрадиран в Италия, за да бъде разпитан от съдията по делото Илария Корнети.

Задържаният обаче отказал да отговаря на въпросите, позовавайки се на правото си да мълчи.

Той вече бил изтърпял мярката си за предварителен арест в България, поради което е бил пуснат на свобода и дори се е върнал в родината си.

Останалите обвиняеми по делото са били представени от своите адвокати.

Според разследването в края на септември 2018 г. от фабрика в Казоле д’Елса, Тоскана, били отмъкнати съоръжения за 200 хиляди евро.

По-късно крадците отмъкнали и друго оборудване за 100 000 евро от фабрика в Раполано, Тоскана.

От друг завод в Раполано бандата откраднала суровини за 200 000 евро. Бандата задигнала през 2019 г. от фирма в същата зона и автомобил “Фиат Ивеко”, с който превозвала откраднатата плячка.

През 2020 г. апашите задигнали от фирма в Монтериджони индустриално оборудване за 50 000 евро.

Бандата действала по един и същи начин – пристигала в Тоскана, извършвала обирите и изчезвала.

Полицаите успели да тръгнат по следите на бандитите през юли 2020 г., когато в Раполано Терме, Тоскана, бил спипан тир с част от откраднатото.

Тогава бяха извършени и девет от общо 16-те ареста на обвиняемите. Според следствието, апашите за своята криминална кампания са успели да задигнат оборудване за поне 2 млн. евро в Тоскана, Пиемонт, Ломбардия, Венето, Емилия Романя.

Много от членовете на бандата се прибрали в България през периода на локдаун в Италия през 2020 г., но веднага след падането му се върнали, заяви капитанът на карабинерите от Сиена Алберто Пинто.

Българските граждани са на възраст между между 47 и 25 години. Те действали в групи от по 3-4 души, местейки се непрекъснато от място на място.

След всеки удар заминавали с откраднатото от пристанищата на Анкона и Бриндизи към България.