Бившият председател на Европейската комисия и експремиер на Италия Романо Проди заяви, че Италия трябва да направи всичко възможно за връщането на Русия в "Голямата осморка", съобщи "Русская весна", цитиран от "Руски дневник". Според него действията на Тръмп отварят тази перспектива.
"Считам, че задачата на Италия като председател на Г7 е да стори необходимото за възстановяването на Г8 с участието на Русия. Основната причина за възстановяването на отношенията с Москва е в това да заемем тази позиция преди американския президент", пише още Проди в статията си във в. "Месаджеро".

Според него покана за участие на Русия на форума през месец май изглежда напълно изпълнима задача в светлината на "неочакваните и почти невероятни" ходове на Доналд Тръмп по подобряването на отношенията с Владимир Путин.Форумът на най-влиятелните държави от 1998г. се провеждаше във формат Г8, но през 2014 г., след кримските събития, участниците в него отказаха да отидат на поредния форум в Сочи и се събраха във формат Г7 в Брюксел. Тогава те заявиха, че отказват да заседават заедно с Русия, докато тя не промени позицията си спрямо Крим. От своя страна руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва няма да предприема никакви стъпки за възстановяването на Г8.

В статията си Романо Проди обосновава необходимостта от завръщането на Русия в Г8 с осъзнаването на факта, че нейното изолиране, включително чрез санкции, се е оказало неспособно да повлияе на урегулирането на ситуацията в Донбас, а междувременно Москва е внесла голям принос в обезпечаването на сигурността на Европа и Близкия Изток и в борбата с тероризма.

"За начало трябва да разберем може ли Путин да приеме покана без предварителен ангажимент за снемане на санкциите", пише още Проди.