Румъния е започнала нови преговори с "Фолксваген", след като германският автопроизводител обяви, че е отложил окончателното решение дали да построи новия си завод за Източна Европа в Турция, пише "Ройтерс". Новината е била обявена днес от търговския министър Стефан-Раду Опреа.

По думите му, дискусиите за завода са били рестартирани още вчера.

Припомняме, че вчера говорител на "Фолксваген" обяви, че концернът е отложил своето окончателно решение заради международните критики към Турция, която стартира военна операция в Северна Сирия.

Ден по-късно ръководителят на Румънската асоциация на автомобилните производители (ACAROM) Габриел Сико съобщи, че Румъния може да се върне в надпреварата за новия завод на германската група.
 
„Започнахме нови преговори с Volkswagen Group. Румъния вече има много добро досие в техническата област и нямаме проблем с работната ръка“, каза пред журналисти Стефан-Раду Опреа.

В момента Румъния е дом на автопроизводителите Dacia, който е собственост на френската компания Renault, както и на Ford Romania.

България също продължава да се бори за германската инвестиция. Днес почетният председател на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев обяви, че страната ни е готова да удвои размера на държавната субсидия за Volkswagen - от 135 млн. на 260 млн. евро.

Шефът на Агенцията за инвестиции с горещи данни за новата ситуация с "Фолксваген"

От немския автомобилен концерн все още нe ca oбявили, дaли щe зaпoчнaт прeгoвoри c нoви cтрaни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ