Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер илюстрира трудните отношения на Европейския съюз с бившата съветска република Азербайджан, като се пошегува за сметка на нейния президент Илхам Алиев, предаде Ройтерс.
"Благодаря ви, пожелавам ви приятен ден", каза Юнкер на журналистите в края на пресконференцията вчера. "Сега ще се срещна с президента на Азербайджан, затова приятната част от деня приключи".

Илхам Алиев бе в Брюксел, за да разговаря за новите тръбопроводи, по които ще тече азербайджански газ към Европа, посочва Ройтерс. Баку иска да стъпи на пазара на ЕС с 500 милиона потребители, а ЕС иска да намали зависимостта си от руския газ. Но в Азербайджан Алиев, който е на власт от 2003 г., е обвиняван, че разширява личната си власт, тежко ограничава свободата на словото и потиска независимите медии.

Говорителка на Юнкер каза, че двамата с Алиев са разисквали сътрудничеството в икономиката и енергетиката. Председателят на ЕК подчертал необходимостта да бъдат зачитани човешките права и основните свободи. Юнкер е известен с нехайството си към дипломатическия протокол, отбелязва Ройтерс. Миналата седмица, на въпрос на журналист коя е най-голямата заплаха за ЕС, той отвърна: "Аз".