Румънските политици единодушно са одобрили предложение да проведат референдум относно корупцията след масовите протести, които накараха правителството да изтегли указ, който щеше да „разводни“ антикорупционното законодателство, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".
Президентът Клаус Йоханис, който е критик на лявото правителство, е излязъл с предложението. Сега той трябва и да предложи какъв да бъде точния въпрос и кога точно да се проведе допитването. 

Румъния бе разтресена от две седмици протести. В пика им близо половин милион души излязоха на улиците по цялата страна в най-големите демонстрации от края на комунизма през 1989 г. насам. Министър-председателят Сорин Гриндеану бе заставен да оттегли указа, но протестите продължиха, като мнозина призовават правителството да подаде оставка. Около 80 хил. души са протестирали по цялата страна в неделя. 

Указът, който е предизвикал загриженост на Брюксел и Вашингтон, предполагаше злоупотребата с власт да се наказва единствено, ако замесената сума не е надминавала 200 хил. леи (80 хил. лева).