Румъния обяви днес, че бързо нарастващата й икономика може да овладее високата инфлация и да успее да се подготви за въвеждането на еврото до шест години, съобщи “Дневник”, като се позова на румънския министър на икономиката и финансите Варужан Восганян, който е говорил пред медиите в Ница.
По време на неформална среща на финансовите министри от ЕС Восганян е казал, че инфлацията трябва да спадне под 3 процента до 2010 година, Румъния да влезе във валутно-курсовия механизъм (ERM) до 2012 година и да се присъедини към еврозоната до 2014 година.
Министърът си поставя трудна задача според медиите. Инфлацията с годишно натрупване през юли бе 9,1 процента - над два пъти повече от средното равнище за еврозоната и сред най-бързите темпове на растеж на цените в целия ЕС. Румъния, населявана от 22 милиона души, е една от най-бедните страни в Европейския съюз (ЕС), към който тя се присъедини през 2007 година.

Восганян прогнозира икономически растеж за тази година между 8 и 9 процента - доста над бавното темпо от 1,4 процента за целия ЕС и 1,3 процента за еврозоната. Това ще бъде най-силният растеж за Румъния през последните 20 години. /БЛИЦ