Румънският президент Клаус Йоханис приветства членовете на новото правителство, оглавено от Сорин Гриндeану, по леден начин и ги предупреди за голямата им отговорност, коментира онлайн изданието Romania Insider.
Държавният глава също така предупреди депутатите какво очакват той и румънските граждани от кабинета.

„Започвайки от сега, вие сте правителството на Румъния. Имате трудна мисия. Вие трябва да изпълните сложни обещания, да донесете това, което беше обещано в предизборната кампания“, заяви Йоханис в началото на речта си, след като наблюдава как 27-те министри дадоха клетва да дадат най-доброто от себе си за „моралния и духовен разцвет“ на румънските граждани.

„Надявам се, че един ден ще можете да ми обясните как планирате да останете в рамките на 3% бюджетен дефицит, увеличавайки заплатите и намалявайки данъците. Пожелавам ви да постигнете всички тези неща. Румънците искат да имат успешно правителство“, добави държавният глава на страната.

Йоханис изтъкна и своите очаквания от новия кабинет: „Очаквам да запазите ясната евроатлантическа ориентация на Румъния. Аз и много други също очакваме да направите всичко, което можете, за подкрепа на независимо правосъдие в Румъния, което означава укрепване на върховенството на закона. Не можем да си представим европейска демокрация без върховенството на закона“.