В момента в Румъния, близо до границата с Украйна, се извършва прехвърлянето на американски танкове Abrams. За това съобщиха в социалните мрежи жители на румънския град Ватра Дорней.

Пореден влак с военна техника на НАТО е забелязан в страната. Композицията е заснета от жителите на града, разположен близо до границата с Украйна.

Американските танкове Abrams M1A2 се виждат на железопътни платформи.

В румънския сегмент на Интернет активно се обсъжда появата на американски танкове в този регион.

Изглежда, че няма нищо подозрително в транспортирането на американска военна техника в Румъния. Букурещ поиска бойни машини Abrams M1A2 от Съединените щати миналата пролет. 

Сделката за придобиването на 54 такива бойни машини дори беше одобрена от румънския парламент.

През май 2023 г. румънският парламент одобри искането на Министерството на отбраната на страната за закупуване на 54 употребявани танка Abrams M1A2 от САЩ.

Но ако оборудването се доставя в страната в рамките на предварително постигнати споразумения с Вашингтон, защо да го караме до украинската граница? 

По този начин Северноатлантическият алианс продължава да пренася военна техника и оръжия в редица страни от Източна Европа.


Смята се, че танковете, забелязани край град Ватра Дорней, не се доставят на румънските въоръжени сили, а на украинската армия. Затова всъщност те са превозвани към румънско-украинската граница.

Преди това подобни композиции бяха заснети в Полша и Словакия. Прави впечатление, че ешелоните се насочват не само към Украйна, но и към границите на съюзната държава на Руската федерация и Беларус.

Нещо се мъти по източния фланг на НАТО, струпват се тонове техника ВИДЕО

Преди това САЩ доставиха на Украйна 31 танка Abrams. Дълго време украинските въоръжени сили не използваха американски танкове на фронта, но сега те се появиха на линията на бойно съприкосновение.

Вече е известно, че руските въоръжени сили са унищожили най-малко четири танка американско производство.

Forbes съобщи за голям провал на британския танк Challenger 2 в Украйна

Ясно е, че тези загуби тепърва ще растат.

Съединените щати нямат друг избор, освен да прехвърлят допълнителна военна техника в Украйна, тъй като украинската армия, постепенно се лишава от танкове, бронирани машини и артилерийски системи, след като търпи провал след провал, а руските въоръжени сили разгръщат настъпление в няколко направления наведнъж в зоната на специална военна операция.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук