Миналата седмица на японския остров Хоншу се състоя събитие, което много прилича на сцена от екшън филм. Полицейските служители задържат Кадзуо Миясака. 70-годишният дядо е заподозрян в шпионаж за Руската федерация.

Трудно е да се каже какви методи използват японските служители на реда по време на разпити, но той се е признал за виновен. Оказа се, че другарят Миясака периодично се е срещал със служител на търговската мисия на Руската федерация в Страната на изгряващото слънце и ѝ е предавал тайни сведения относно американските разработки.

Благодарение на възрастния японец нашите служби са получили информация за таен американски космически дрон. Това съобщава местният телевизионен канал НХК.

И така, 70-годишният шпионин Миясака е оглавявал изследователска компания, която е анализирала техническата и научната литература, а също така е работила с проектната документация. Получава се така, че служителите на реда (или вътрешното разузнаване) са започнали да го подозират в нелегален достъп до някои бази данни.

Според разследването шпионинът е влязъл в базата данни и е копирал от нея поне осем секретни документа, които е ставало дума за разработването на самолети и радари. Този списък с документи съдържа класифицирана информация за орбиталния самолет X-37B, разработен специално за американската армия.

Стажът на японците заслужава специално внимание. Оказва се, че жителят на Страната на изгряващото слънце уж е работил за Руската федерация от около три десетилетия. Общо за цялата предадена информация той е получил около 90 хиляди вечнозелени американски долара. Дали е много или не - решете сами!

За да даде показания е призован и руският търговски представител. Само че той е решил да игнорира "поканата" на японските служители на реда и просто не се е явил да свидетелства.

Сега нека поговорим малко за тази най-секретна космическа безпилотна машина, която японските специалисти разработват специално за американските ВВС. X-37 “Орбитален изпитателен апарат” е наистина интересна машина.

Може да лети не само в земната атмосфера, но и извън нея. Разработчиците и дизайнерите са изправени пред задачата да създадат апарат, който да работи на височина от 200 до 750 километра.

Предназначен е за разузнавателни мисии. Освен това може да доставя малки товари в космоса и след това да се връща на Земята. Такива възможности подсказват, че X-37 може да се използва като орбитален бомбардировач.
Товароносимостта на този безпилотен апарат. 5 тона. Най-интересното е, че може да бъде в полет до 270 дни. Освен това орбиталната му скорост може да достигне 28 хиляди километра в час.