Китай отказа днес да поздрави Джо Байдън като победител в президентските избори в САЩ, като заяви, че резултатът от гласуването все още предстои да бъде определен, предаде "Франс прес".

Въпреки че действащият президент Доналд Тръмп все още не е признал загубата си и заведе няколко съдебни дела, много световни лидери поздравиха Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис, след като демократите бяха обявени за победители през уикенда и избухнаха спонтанни тържества в американските градове.

Четирите години на Тръмп в Белия дом бяха белязани от скъпа търговска война и все по-ледени отношения с Китай, като двете сили влязоха в конфликт в области от кой носи вината за COVID-19 пандемията до отношението на Пекин към човешките права в Синцзян и Хонконг.

Китай - сред няколко големи държави, включително Русия и Мексико, които не са поздравили новоизбрания президент - заяви днес, че "е забелязал, че г-н Байдън е обявил, че е победител в изборите".


Жесток обрат! Общите служби на САЩ отказват да признаят победата на Байдън, отрязаха го от...

"Нашето разбиране е, че резултатът от изборите ще бъде определен в съответствие със законите и процедурите на САЩ", коментира говорителят на китайското външно министерство на редовен брифинг.

След като отказа да признае победата на Байдън въпреки многократните въпроси на репортери, говорителят отбеляза: "Надяваме се, че новото правителство на САЩ може да се срещне с Китай по средата".

Тръмп отказа да признае поражението си, като се оплака в "Туитър" вчера: "Откога негодните медии определят кой ще бъде следващият ни президент?"

Междувременно, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обясни защо руският държавен глава Владимир Путин не поздравява Джо Байдън с избирането му за президент на САЩ.

"Предвиждайки вашия възможен въпрос относно поздравлението на Путин към избрания президент на САЩ, смятаме за правилно да изчакаме официалното обобщаване на резултатите от изборите", каза Песков.

Той също така обясни защо Путин поздрави Доналд Тръмп за избора му през 2016 г. веднага след изборите, докато Байдън - не.

Горбачов с неочаквано признание за Байдън

"Разликата е съвършено очевидна. Виждате, че предстоят определени законови процедури, които бяха анонсирани от действащия президент, така че ситуацията е различна. Затова смятаме за правилно все пак да изчакаме официалното съобщение", отбеляза той.

Песков увери, че Русия е готова да работи с всеки президент на САЩ, избран от американците.

По-рано кандидатът на демократите Джо Байдън обяви победата си на президентските избори в САЩ и се обърна към американската нация.

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп се зачуди защо американските медии провъзгласяват опонента му Джо Байдън за избран държавен глава след последните избори. Ръководителят на Белия дом подчерта, че по време на гласуването са регистрирани нарушения, което означава, че "изборите все още далеч не са приключили".