Русия и Китай окончателно разрешиха граничния проблем, подписвайки протокол, който определя линията на границата по река Амур. Подписите си под документа положиха външните министри на двете страни Сергей Лавров и Ян Цзечи.
До момента между Русия и Китай оставаше неопределена линията на държавната граница в нейната източна част и по-специално четири острова по река Амур. Протоколът, който описва линията на руско-китайската държавна граница в източната част на Русия, поставя точка на продължилия 40 години процес на определяне на границата, се казва в съобщение на руското външно министерство. Влизането в сила на съответните документи ще даде допълнителен импулс за развитието на добросъседските отношения между Русия и Китай и на първо място на сътрудничеството между пограничните райони, смятат от руското външно министерство. Днес започна официалното посещение на Лавров в Китай. По време на визитата е планирано да бъдат обсъдени пътищата за по-нататъшно развитие на отношенията на стратегическо партньорство и сътрудничество между Русия и Китай и да бъдат обменени мнения по широк кръг международни проблеми от взаимен интерес, предаде РИА “Новости”.
БЛИЦ припомня, че според публикации в руската преса от края на миналата седмица Русия ще предаде на Китай острови по река Амур.Споразумението за предаването на част от островите по Амур от Русия на Китай беше подписано от Москва и Пекин още през 2004 г. В него се посочва, че Русия доброволно ще предаде на Китай остров Тарабаров и част от Големия Усурийски остров. Тези територии бяха смятани за спорни още от 1991 г. и през това време 4-километров участък от границата между Русия и Китай оставаше нелимитиран, което създаваше известно напрежение в отношенията между двете страни. Както пише руската преса, сега Тарабаров ще стане Инлундао – остров на Сребърния дракон, както го наричат китайците. А Големият Усурийски остров ще има две имена - западната му част ще бъде в Китай, а източната остава в Русия. В Китай го наричат Хейсяцзъдао – остров на Черната мечка. Въпреки мнението на скептиците отстъпката пред Китай няма да доведе до териториални загуби за Русия. “Тези острови са получени донякъде по изкуствен път в резултат на манипулиране от страна на Китай чрез промяна на течението на река Амур. Така Москва успя да демонстрира своето благоразположение спрямо Пекин, без това да е в ущърб на изконните руски територии”, казва генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин. /БЛИЦ