Лидерите на страните от Организацията на Договора за колективна сигурност съгласуваха и подписаха проект за решение за сформиране на колективни сили за оперативно реагиране. Това съобщи руският президент Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС.
“Съгласувахме проект за решение за сформиране на колективни сили”, каза Медведев на пленарното заседание на организацията след срещата на президентите. “Всички се съгласихме с необходимостта от разрешаването на този въпрос”, отбеляза той.
Както съобщи по-рано помощникът на руския президент Сергей Приходко, “колективните сили за оперативно реагиране на Организацията на Договора за колективна сигурност се планира да бъдат използвани за отразяване на военна агресия, провеждане на специални операции за борба с международния тероризъм и насилствените прояви на екстремизъм, транснационалната организирана престъпност, наркотрафика, а също при ликвидиране на последиците от извънредни ситуации от природен и техногенен характер”.
БЛИЦ припомня, че според материал в руската преса чрез създаването на колективни сили за оперативно реагиране Организацията на Договора за колективна сигурност, в която участват Русия, Беларус, Армения, Киргизия, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, ще се трансформира в пълноценен военно-политически съюз. /БЛИЦ